Skip to main content

Osim opunomoćenika za primanje pismena, strani vlasnici brodica koji žele upisati svoju brodicu u hrvatski Upisnik brodova moraju imenovati i zastupnika. Kad vlasnik brodice imenuje zastupnika koji se upisuje u Upisnik brodova, imenuje se osoba koja može izvršiti uknjižbe, predbilježbe ili zabilježbe u Upisnik brodice i/ili brisanje brodice. Ta praksa pokazala nam se odlična, pogotovo tijekom korone. Naše stranke, koje nisu bile u mogućnosti slobodno putovati, bile su u mogućnosti izvršiti sve potrebne izmjene u Upisnik brodova preko nas.

Mi smo naše zastupništvo limitirali za Upisnik brodica, međutim obrazac Punomoć (prilagođena postupcima upisa u upisnik brodova) koja se predaje u Lučku kapetaniju ne limitira svoje zastupništvo već se poziva na Pomorskog Zakonika čl. 190. što odobrava zastupanje pred nadležnim hrvatskim tijelima u odsutnosti vlasnika brodice. Kad smo počeli nuditi uslugu opunomoćenika za primanje pismena i kad su nas potencijalne stranke zvale za informacije, uvijek je cijena bila problem. Tu smo bili fleksibilni, jer nije isto biti opunomoćenik za primanje pismena za jahtu ili pasaru, jedrilici ili gumenjaku od 4 metra – na većim brodicama se boravi, mogu biti veći zagađivač, idu brže i dalje, veće brodice su veće odgovornosti kao i za vlasnika brodica, tako i za nas. Stoga vlasnici manjih brodica (ne samo oni manjih brodica) odlučivali su se imenovati za opunomoćenika lokalca, tako su ih vlasnici brodica zvali. Budući da se više ne daje samo punomoć za opunomoćenika za primanje pismena, već ta ista punomoć pokriva puno više ovlasti za zastupnika, bilo bi dobro znati koga se imenuje.

Ministarstvo mora drži red i kontrolu u lukama i Upisniku brodova već par godina unazad. Opunomoćenik za primanje pismena odnosno zastupnik je osoba koju će policija kontaktirati ako se tijekom nevremena vaša barka odvezala ili ako motor pušta ulje u more. Opunomoćenik za primanje pismena i zastupnik treba biti vaša osoba od povjerenja, stoga mi u LetterBox-u svakodnevno radimo na svom usavršavanju, prilagodbi potrebama tržišta i željama naših stranaka.

Pod Kaštelom 4
51 000 Rijeka

T. +385 51 315 240
F. + 385 51 215 010

Mihanovićeva 16
10 000 Zagreb
T. +385 1 455 0443
F. +385 1 457 679